Sportwethouder Anko Goudswaard trapt op zaterdag 10 december de traditionele Westlandse Santarun af. Het startschot klinkt dan om 14 uur op het Marktplein in ’s Gravenzande, waarna honderden, als kerstman verklede, deelnemers wandelend of rennend op pad gaan. De echte kerstman rijdt in zijn eigen tuk tuk voorop.

De vijfde Santarun is een breed publieksevenement voor jong en oud, maar vooral ook voor het goede doel. Het lange bewegende knalrode sportieve kerstlint is dit jaar voor het eerst mee te maken in het Breeje Durp. Eerdere succesvolle versies waren in Naaldwijk.

Deelnemers kunnen kiezen tussen 2,5 km wandelen of 5 km hardlopen, het is geen wedstrijd. Deelnemen kost €15 en kinderen betalen €5; het Santapak is daarbij inbegrepen. Meer informatie en aanmelden via www.santarunwestland.nl.

Rond de sportieve activiteiten is er ook nog een feestje in de stijl van een kerstmarkt. Met vanzelfsprekend (namaak)sneeuw, warme chocolademelk en erwtensoep. En natuurlijk oliebollen. Verder muziek van DJ Eeft van der Ende. Presentator Jeroen Toet praat het feestje op eigen wijze aan elkaar. Ook de winkeliers en de horeca in ’s Gravenzande doen actief mee. Tevoren is er nog een warming-up onder professionele leiding.

De goede doelen zijn dit jaar de stichting Droom je thuis, een Westlandse organisatie die huisvesting realiseert voor mensen met een meervoudige handicap of een verstandelijke beperking. Daarnaast Luz Zomerkamp die minivakanties organiseert voor kinderen die door omstandigheden niet op vakantie kunnen. En tenslotte ROPO, die al jaren Roemeense tehuizen ondersteunt waar meervoudig gehandicapte weeskinderen wonen.

Santarun Westland is een initiatief van de Rotaryclubs Westland en Westland Polanen. Er kunnen nog sponsors worden gebruikt.